luni, 26 noiembrie 2007

Ce-ar fi daca...

Sa zicem ca vrei mai mult si mai multe. Desi unii au impresia ca ai destule. Dar nu poti asa. Sa zicem ca vrei sa incerci ceva nou. Ce ai face?
De exemplu, eu as locui in Suedia. E un gand cu care ma joc din ce in ce mai des. De ce faza cu plecatul? E ceva similar religiei. Te-ai nascut cu una, insa esti mereu in cautarea unui Dumnezeu care sa fie al tau. Si cand l-ai gasit poate nu este cel pe care il cunosti de mic.
Revin. Suedia este una din cele mai bune locatii de trait, in primele trei din lume dupa unele studii. Aer curat, paduri cat cuprinde, lacuri, clima rece si sanatoasa, istorie, vikingi, PIB, civilizatie, cultura, salubritate, peisaje, conditii de munca, protectie sociala, oameni de calitate, populatie urbana 84%.

Greta Garbo, Ingrid Bergman, Ericsson, IKEA, Skype, Volvo, Alfred Nobel, ABBA, A-Teens, Ace of Base, The Cardigans, Europe, Therion, Roxette, Mini Anden, Björn Borg.
Celsius, Berzelius, Angstrom, Munthe, Erik Axel Karlfeldt, Selma Lagerlöf.
In Laponia te poti intalni cu Mos Craciun. Noapte polara.
Speranta de viata mare, 78 respectiv 83 de ani barbati/femei.
Toata lumea vorbeste engleza, insa pentru a te angaja acolo trebuie neaparat sa stii suedeza. Tara cea mai mare consumatoare de cafea din Europa. Suedezii sunt europenii care cheltuiesc anual cel mai mult pe turism.
O casa/apartament bun cu 3 camere costa in jur de 80.000 euro(mai ieftin ca la noi).
Este printre putinele tari membe UE care nu au restrictii pentru romani pe piata de munca. Poti sa obtii cetatenie in 5 ani! daca iti gasesti de lucru si locuiesti acolo, fara a face prostii, desigur.
Salariul minim: 1000-1200 euro.
Nu este un taram al fagaduintei, insa daca stii limba si esti bun in ceea ce faci, te poti angaja fara probleme.
Ar fi o varianta.

3 comentarii:

puttycat spunea...

Citeam chiar zilele astea pe wikipedia despre welfare-ul din Suedia si nu-mi venea sa cred. Stiam eu ca-i bine la ei, da' chiar asa? :) Si pe mine m-ar tenta un Stockholm ceva, macar cateva luni. Frati-miu se duce de sarbatori acolo, de-abia astept sa vad cu ce povesti se-ntoarce. :)

ionut.m spunea...

Cu siguranta ca va avea ce sa iti povesteasca. In finlanda, spre exemplu exista un program de invatare a limbii, in care daca te inscrii primesti 500 euro pe luna. Nu stiu conditiile exacte, insa este posibil sa fie asa ceva si in Suedia.

anti-lolita spunea...

hm..daca au o tara asa misto de ce naiba mai cheltuie banii pe turism? A...pentru ca ii au.
in cazul in care ai vazut "dictionarul din alcov" iti sugerez niste cursuri intensive la vara cu suedezele de la mare:)